Vrijblijvende prijsopgave      Gratis retourzending      1 jaar garantie op reparaties      2 jaar garantie op servicebeurt

4.6/5
The Watch Lab

Horloge waterdicht maken

Laat uw horloge weer waterdicht maken

Vocht is één van de grootste vijanden van een uurwerk. Een horloge met een waterdichte behuizing is daarom wel zo fijn. Door een batterijwissel of een pakking die is vergaan kan het zijn dat uw horloge niet meer waterdicht is. Gelukkig kunnen we in veel gevallen uw horloge waterdicht maken zodat vocht buiten de deur blijft.

Als u lang van uw horloge wilt genieten, raden we in principe af om ermee te gaan douchen of zwemmen. Er bestaat immers altijd een risico dat er toch water in het uurwerk terechtkomt. Zeker als de batterij een keer is vervangen of de kast om een andere reden open is geweest, is de waterdichtheid niet meer te garanderen. Toch willen veel mensen een waterdicht horloge. Het is tenslotte zonde als er gelijk vocht in het uurwerk komt nadat uw horloge (al dan niet per ongeluk) een keer met water in aanraking is gekomen. Gelukkig kunt u uw horloge waterdicht laten maken door ons!

Horloge waterdicht maken

Meld uw horloge aan voor reparatie en wij geven u een vrijblijvende prijsopgave voor het waterdicht maken van uw horloge of eventuele andere werkzaamheden. 

Hoe kan het dat er vocht in uw horloge zit?

Misschien staat er met grote letters ‘water resistant’ op uw horlogekast, maar ziet u toch condens druppeltjes water aan de binnenkant van het horlogeglas zitten. Wat kan hiervan de oorzaak zijn en hoe kunt u dit in de toekomst voorkomen? We hebben een aantal oorzaken en tips voor u op een rijtje gezet.

Oorzaken van vocht in het horloge

 • De horlogekast is open geweest (tijdens een reparatie of batterij wissel);
 • De kroon heeft per ongeluk een tijdje uit gestaan;
 • De rubberen O-ring is uitgedroogd of versleten;
 • Het horloge heeft een tik gehad, waardoor een lek is ontstaan;
 • U heeft té diep gedoken: de hoge druk heeft een lek veroorzaakt.

Tips om vocht te voorkomen

 • Doe het horloge af tijdens het douchen, zwemmen, en duiken;
 • Vermijd snelle temperatuurwisselingen, zoals bijvoorbeeld in een sauna;
 • Kijk ook uit met handen wassen en fietsen in de regen;
 • Vermijd onder andere chemicaliën, zout water en zweet;
 • Laat uw horloge regelmatig onderhouden om lekkages tijdig vast te stellen.
Horloge kasten waterdicht maken

Wat betekent een 'waterdicht horloge' precies?

Er bestaat helaas nog steeds veel onduidelijkheid over wat nu eigenlijk een ‘waterdicht horloge’ precies is. De regels die wij naleven zijn als volgt:

 • Staat er niets op de achterdeksel, of alleen water-resistant, laat het horloge niet nat worden;
 • Tussen de 30- en 50 meter kan het horloge een spat water hebben tijdens het handen wassen, of een bui regen. Niet expres onderdompelen, dus;
 • Staat er 100 meter aangegeven, dan kan er mee worden gezwommen en gesnorkeld;
 • Staat er 300 meter (of meer) aangegeven, dan kan er mee worden gedoken (met fles).
Horloge waterdicht overzicht

Als er 100 meter waterdicht op het horloge staat, betekent dit niet dat dit altijd zo blijft. Vocht wordt buitengehouden door pakkingen en die hebben niet het eeuwige leven. Bent u van plan om met het horloge te gaan zwemmen, dan is het aan te raden het horloge door een vakkundige horlogemaker te laten testen en zo nodig de pakkingen te laten vervangen, voordat u het water in springt.

Horloge waterdicht maken

Kosten voor het waterdicht maken van een horloge

Voor alleen het waterdicht testen van een horloge rekenen wij € 12,50.

Wij zullen onder service de aanwezige pakkingen controleren. Moeten de pakkingen worden vervangen, of zijn er andere bijkomende kosten, dan ontvangt u natuurlijk eerst een vrijblijvende prijsopgave. U komt zo niet voor verrassingen en onvoorziene kosten te staan.

Ons advies voor waterdichte horloges

Wij adviseren om uw horloge af te doen als u gaat douchen, zwemmen, snorkelen, enzovoort. Er blijft immers altijd een risico op vochtschade, wat er ook op de horlogekast of in de productinformatie staat. Ook als de verkoper u garandeert dat het model waterdicht is, bestaat de kans dat er toch vocht in uw horloge komt door externe omstandigheden. Mocht u toch met uw horloge willen zwemmen, draag dan in ieder geval een professioneel duikhorloge.

Wat betekent Bar, ATM en meter?

Op het horloge kan de waterdichtheid worden aangegeven in het aantal bar, atm of meter. De atmosferische druk is gelijk aan 1 bar en is gelijk aan 1 atm (atmosfeer). 10 meter waterdruk is gelijk aan 1 atm of 1 bar.

Kortom: staat er 10 bar, of 10 atm op uw horloge, dan bedoelt men dat het horloge 100 meter “waterdicht” is.

De aangegeven diepte is gebaseerd op laboratoriumtesten die op kamertemperatuur zijn uitgevoerd. Het betreft dus een theoretische aanduiding die uitgaat van perfecte condities. Deze condities zullen in werkelijkheid niet bereikt worden. Zeker niet bij zwemmen of duiken, waarbij alleen al de armbeweging de druk op het horloge enorm verhoogt.

3 ATM / 3 Bar / 30 meter

Kan tegen blootstelling aan spatwater bij handen wassen, (lichte) regen of transpiratievocht.

5 ATM / 5 Bar / 50 meter

kan tegen spatwater van handen wassen en regen. Niet geschikt voor douchen, zwemmen, duiken of snorkelen.

10 ATM / 10 Bar / 100 meter

kan tegen water bij de meeste vormen van watersport, zoals zwemmen, duiken in het zwembad, snorkelen of zeilen.

30 ATM / 30 Bar / 300 meter

kan tegen water bij alle vormen van watersport en recreatieduiken (tot ca. 50 meter).

100 ATM / 100 Bar / 1.000 meter

kan tegen water bij alle vormen van watersport, recreatieduiken en diepzeeduiken.

Horloge waterdichtheid testen

Voor het waterdicht testen van een horloge maken wij gebruik van 3 verschillende testers. Twee “natte” testers (de horlogekast wordt onder water getest) en één droge tester (het horloge wordt in een drukkamer getest op onder- en bovendruk).

Met deze testers kunnen wij modellen geschikt tot 400 meter op waterdichtheid testen. Horloges die echt gebruikt worden om mee te duiken, zullen wij altijd door het merk zelf laten testen, in verband met merkgarantie. Let op! Een waterdichttest is te allen tijde een momentopname.

Veelgestelde vragen

Een waterafstotend horloge is zo ontworpen dat er geen vocht in de behuizing komt bij lichte blootstelling aan water. Dompelt u het horloge echter onder in water dan zal er alsnog vocht naar binnen treden. Een waterdicht horloge zou wel onderwater moeten kunnen, maar daarbij is het van belang om rekening te houden met de aangegeven druk die de kast zou moeten kunnen verdragen.

Op internet zijn een hoop methodes te vinden om zelf het vocht uit uw horloge te verwijderen, bijvoorbeeld door hem in een bak met rijst te leggen of te verhitten met een fohn. Hoewel dit kan helpen om wat vocht te laten verdampen, verhelpt dit zelden het hele probleem. De kans is groot dat er toch nog vocht in het uurwerk achterblijft die na verloop van tijd toch voor schade kan zorgen. Ook kunnen sommige van deze methodes meer kwaad doen dan goed. 

Of uw horloge bestand is tegen water, is meestal af te lezen aan de achterzijde van de horlogekast. Waterdichte horloges hebben hier vaak een indicatie van de drukbestendigheid staan, uitgedrukt in ATM, Bar of meter. Hoe hoger het getal, hoe beter uw horloge bestendig is tegen water van buitenaf.

Horloge reparatie door The Watch Lab

Of u nou uw horloge waterdicht wil laten maken of uw horloge toe is aan een andere reparatie, de horlogemakers van The Watch Lab staan altijd voor u klaar. Van het vernieuwen van een rubber tot het onderhouden van een Chronograaf; alles is mogelijk. U kunt uw horloge reparatie eenvoudig aanmelden op onze website waar u direct een indicatie krijgt van de kosten. Zodra wij het horloge in ons atelier hebben onderzocht krijgt u een geheel vrijblijvende prijsopgave. Zo staat u nooit voor verrassingen en loopt uw horloge snel weer als nooit tevoren!

Overige werkzaamheden

Moet er iets anders aan jouw horloge gerepareerd worden?
Neem contact met ons op en we helpen je graag verder. 

In verband met een bedrijfsuitje zijn we op vrijdag 31-5 vanaf 11.30 dicht.