Vrijblijvende prijsopgave      Gratis retourzending      1 jaar garantie op reparaties      2 jaar garantie op servicebeurt

4.6/5
The Watch Lab

Horloge batterij vervangen

De batterij van een horloge laten vervangen

Mijn horloge staat stil! Als u een horloge met een quartz uurwerk heeft dan is hoogstwaarschijnlijk de batterij leeg. Gelukkig kunnen we vrij eenvoudig uw horloge batterij vervangen zodat hij snel weer loopt als vanouds.

Hoe lang een horlogebatterij mee gaat hangt van veel factoren af. Feit is dat u vroeg of later wordt geconfronteerd met een stilstaand horloge, of een horloge waarvan de secondewijzer meerdere secondes verspringt. De batterij is dan leeg en het horloge loopt niet meer op tijd. Gelukkig is uw horloge batterij vervangen voor ons doorgaans een kleine ingreep.

Horloge batterij vervangen

Loopt uw uurwerk niet meer zoals het hoort en wordt het tijd om uw horloge batterij te vervangen? Meldt dan uw reparatie aan en we gaan snel voor u aan de slag. 

Welke batterij is geschikt voor uw horloge?

Een horloge batterij vervangen hoeft niet lastig te zijn, mits u weet welke batterij geschikt is voor uw klokje. Er is een grote diversiteit aan horlogebatterijen verkrijgbaar. Groot, klein, dik, dun, verschil in voltage en natuurlijk verschil in kwaliteit. Bij The Watch Lab Nederland plaatsen wij batterijen van het merk Renata. Renata batterijen is sinds 1982 een onderdeel binnen The Swatch Group en behoord tot de drie grootste producenten wereldwijd. Enkele horlogemerken welke tot The Swatch Group behoren, zijn bijvoorbeeld: Blancpain, Omega, Longines, Rado, Certina en Hamilton. Bekende namen die niet zomaar elke batterij in hun horloges plaatsen…

Horloges met bijvoorbeeld een solar-, kinetic-, eco-drive of smart functie, zullen niet in ons atelier van een batterij worden voorzien. Het horloge heeft in dit geval een oplaadbare batterij of accu die, vinden wij, door het merk zelf zal moeten worden vervangen.

Verschillende horloge batterijen

De horloge batterij vervangen van een waterdicht horloge

Bij een horloge batterij vervangen van een waterdicht horloge moeten op een aantal zaken gelet worden. Als een horloge waterdicht is, is het natuurlijk de bedoeling dat hij dit na een batterijwissel ook weer is. Een aantal gedeelten van een horlogekast zijn voorzien van een afdichtingspakking. De meest voorkomende zitten in de kroon, in de drukknoppen (indien aanwezig), rond het glas en bij de achterdeksel. Deze pakkingen kunnen door uitdroging, veroudering en chemische stoffen, zoals haarlak, parfum en alcohol worden aangetast. De waterdichtheid kan hierdoor op den duur niet meer worden gegarandeerd. 

Bij een batterijwissel van een waterdicht horloge zullen wij dan ook de pakkingen controleren. Mochten de pakkingen moeten worden vervangen om de waterdichtheid te garanderen, dan zullen wij dit middels een prijsopgave aan u laten weten. U zult zo niet voor onaangename kosten komen te staan.

Uiteraard kunnen we ook uw horloge waterdicht maken zonder het verwisselen van de batterij.

Kosten voor een batterij vervangen

Het vervangen van een horloge batterij kan een kleinigheid zijn, als men weet waar rekening mee moet worden gehouden. De horlogemakers bij The Watch Lab kunnen dit voor u vakkundig verzorgen.

Uw horloge wordt al voorzien van een nieuwe batterij vanaf € 13,- en de prijs kan oplopen tot € 50,-. Het verschil in prijs heeft met de kwaliteit van het horloge te maken en of het horloge ook op de waterdichtheid moet worden getest.

Let op! Wij hebben besloten om geen bewijs van waterdichtheid met het horloge retour te sturen. Dit, omdat de test een momentopname betreft en er toch geen rechten aan kunnen worden ontleend.

Een batterij wordt in een horloge geplaatst

De levensduur van een horlogebatterij

De levensduur van een horloge batterij is variabel. Gemiddeld zal een batterij ongeveer tussen de 1 en 2 jaar mee gaan. Dit hangt geheel af van het type uurwerk en het gebruik van het horloge. Een multifunctioneel horloge waarbij de functies regelmatig worden gebruikt, zal eerder aan een nieuwe batterij toe zijn, dan een horloge met alleen een minuten- en een urenwijzer. Het komt voor dat een batterij te kort meegaat. De kans is vrij groot dat er dan iets anders aan de hand is. Of het nu gaat om een reguliere batterijwissel of uitgebreide reparatie: we helpen u graag verder.

Horloge batterij zelf vervangen

Helaas zijn er altijd mensen die zelf wel even de batterij van het horloge vervangen. Hoe moeilijk kan het zijn! De variabelen zijn echter dusdanig, dat de kans van succes vrij klein is. Bij onvakkundig handelen loopt u het risico om vuil in het uurwerk achter te laten, te beschadigen en/of de waterdichtheid te verliezen. Tevens vervalt de garantie (mits nog aanwezig), als het horloge door derden wordt geopend.

Doordat de onderdelen in een uurwerk met weinig weerstand bewegen, zal het met onvakkundig handelen snel defect raken. Het uurwerk moet vervangen worden, waardoor de kosten een stuk hoger zullen uitvallen, als wanneer u de batterij door een gecertificeerde horlogemaker laat vervangen.

Betaal dus liever een paar euro meer, want uiteindelijk is goedkoop duurkoop!

Veelgestelde vragen

Een horloge kan zijn energie verkrijgen uit een batterij, maar bijvoorbeeld ook uit de beweging van de pols of door hem op te winden. Hoe uw horloge werkt, hangt af van het type uurwerk dat erin zit. Staat er Quartz op de wijzerplaat, de horlogekast of op de deksel, dan heeft uw horloge een batterij. Is er ergens Automatic te lezen, dan betreft het een horloge zonder batterij. Als u twijfelt kunt u altijd contact met ons opnemen.

In de meeste gevallen kunt u uw horlogebatterij ook prima laten vervangen bij een juwelier. U kunt er echter voor kiezen om uw batterij door The Watch Lab te laten vervangen. Bij ons bent u ervan verzekerd dat de batterijwissel wordt uitgevoerd door een gecertificeerd horlogemaker. Zo weet u zeker dat uw horloge correct wordt behandelt. Daarnaast kunt u indien gewenst uw horloge door ons laten ophalen en weer thuis brengen. Wel zo makkelijk!

De kosten voor een batterij plaatsen hangen af van het type horloge en de waterdichtheid. Doorgaans ligt de prijs tussen de €13,- en €50,-Een relatief kleine ingreep om weer lang van huw horloge te kunnen genieten.

Hoewel het vervangen van een horlogebatterij een relatief kleine handeling is, komt er toch een hoop bij kijken om het goed te doen. Onze horlogemakers hebben al vele horloges van een nieuw batterijtje voorzien, en laten ook uw horloge graag weer lopen als een zonnetje. Meld uw horloge eenvoudig aan en we gaan snel voor u aan de slag.

Overige werkzaamheden

Moet er iets anders aan jouw horloge gerepareerd worden?
Neem contact met ons op en we helpen u graag verder. 

In verband met een bedrijfsuitje zijn we op vrijdag 31-5 vanaf 11.30 dicht.