Waterdichtheid

Hoe waterdicht is mijn horloge ?

Als uw horloge waterdicht is, wordt dat aangegeven in BAR, ATM of Meter op de achterdeksel of wijzerplaat. Is er “water resistant” aangegeven zonder cijfer, dan is het horloge 3 ATM waterdicht.

De waterdichtheid van een horloge hoort telkens als het horloge open is gemaakt weer getest te worden.

Wat betekent Bar, ATM en Meter?

10 meter waterdruk is gelijk aan 1 atmosfeer (ATM) of 1 bar. De aangegeven diepte is gebaseerd op laboratoriumtesten die op kamertemperatuur zijn uitgevoerd. Het betreft dus een theoretische aanduiding die uitgaat van perfecte condities. Deze condities zullen in werkelijkheid niet bereikt worden. Zeker niet bij zwemmen of duiken, waarbij alleen al de armbeweging de druk op het horloge enorm verhoogt.

Wat kost waterdicht maken?

Dit hangt van de onderdelen af, die eventueel moeten worden vervangen. Standaard worden de pakkingen vervangen. Als het glas of de kroon ook moeten worden vervangen, dan heeft dat invloed op de prijsopgave.

Is het verstandig, om met mijn 5 ATM waterdicht horloge te gaan zwemmen?

Nee

3 ATM / 3 Bar / 30 meter: kan tegen blootstelling aan spatwater bij handen wassen, (lichte) regen of transpiratievocht.
5 ATM / 5 Bar / 50 meter: kan tegen spatwater van handen wassen en regen. Niet geschikt voor douchen, zwemmen, duiken of snorkelen.
10 ATM / 10 Bar / 100 meter: kan tegen water bij de meeste vormen van watersport, zoals zwemmen, duiken in het zwembad, snorkelen of zeilen.
20 ATM / 20 Bar / 200 meter: kan tegen water bij alle vormen van watersport en recreatieduiken (tot ca. 30 meter).
100 ATM / 100 Bar / 1.000 meter: kan tegen water bij alle vormen van watersport, recreatieduiken en diepzeeduiken.

Op welke manier kan er water in mijn 10 ATM horloge komen?

Naast de boven genoemde beperkingen, moet u rekening houden met de volgende  punten:

  • Onderhoudsbeurt. Wanneer heeft uw horloge voor de laatste keer een servicebeurt gehad? Pakkingen zijn meestal van rubber. Hun levensduur is dus beperkt. Laat uw horloge minstens ieder 5 jaar servicen, om de waterdichtheid van uw horloge te garanderen. Zwemt u graag met uw horloge of is het vaak in contact met zeewater, dan wordt er ieder 2-3 jaar een onderhoudsbeurt geadviseerd. Professionele duikhorloges dienen minstens een maal per jaar op de waterdichtheid te worden gecontroleerd.
  • Temperatuurverschil. Heeft u in de zon gezeten en bent u gaan zwemmen om af te koelen? Dit is slecht voor de pakkingen en komt de waterdichtheid van uw horloge niet ten goede.